Wat doet paraffine met de huid?

Paraffine is een ingrediënt dat in héél veel cosmetica producten wordt toegevoegd. Ik hoor al jarenlang dat paraffine de poriën verstopt en dat je huid dan niet kan 'ademen'. Ik vermijd het zelf dan ook zo veel mogelijk. Maar hoe zit dit nou eigenlijk precies? Wat doet paraffine dan met de huid? Ik ben voor jullie op onderzoek uit gegaan!

 

Wat is paraffine?

Paraffine is een soort vet dat wordt gemaakt van aardolie / minerale olie. Hier gaat nog een flinke bewerking aan vooraf, waardoor het niet echt als 'natuurlijk' gezien kan worden. Het is een goedkope, kleur- en geurloze stof, waardoor het aantrekkelijk is voor veel cosmetica producenten. Paraffine wordt ook gebruikt om kaarsvet van te maken.

Voordelen van paraffine

Paraffine heeft voordelen voor de huid. Het maakt namelijk de huid zacht en soepel en het werkt goed bij bijvoorbeeld luieruitslag. Ook wordt het veel gebruikt om te huid te hydrateren, omdat het de huid afsluit en hierdoor voorkomt dat de huid zijn vocht verliest. Denk maar eens aan het invetten van de wangen bij koud weer, of de paraffine badjes tijdens een manicure. De huid wordt afgesloten door paraffine, omdat de moleculen van paraffine te groot om de huid binnen te dringen [1]. 

Nadelen van paraffine

Doordat paraffine de huid afsluit, kan de huid minder goed transpireren. Dat klinkt misschien als een voordeel, maar zweten heeft voor het lichaam wel een belangrijke functie. Daarnaast sluit paraffine de talgklieren af en binnen in de talgklieren veroorzaakt paraffine een chemische reactie. Hierdoor ontstaat irritatie, wat de verhoorning van talg stimuleert. Hierdoor kan het talg niet meer goed afvloeien en verstoppen de poriën. Om deze reden wordt paraffine gezien als comedogeen: het verergert het aantal mee-eters in de huid. 

 

De talgklier bevind zich in dezelfde porie als een haarzakje. Wanneer deze porie verstopt raakt, kan er ook folliculitis ontstaan. Dit is een ontsteking van het haarzakje, waarbij rode bultjes en puistjes ontstaan. Dit kan ontstaan op het hele lichaam, waaronder ook de hoofdhuid [2].

 

 

 

In een artikel die ik gevonden heb, wordt geschreven over een man die al vijftien jaar met diesel olie werkt, een minerale olie. Hij veegde dagelijks zijn handen af aan zijn broek op zijn bovenbenen. Op zijn bovenbenen, handen en onderarmen had de man veel comedonen (mee-eters) en daarnaast had de man ook folliculitis (de ontstoken haarzakjes). Het blijkt dat mensen die werken met zulke soorten oliën, waaronder dus ook paraffine, beduidend meer acne en folliculitis hebben [3]. Ook bij baby's en jonge kinderen is een relatie gevonden tussen paraffine (vaak in baby olie toegevoegd) en het hebben van comedonen [4]. 

 

Door de jaren heen heb ik ook tijdens mijn werk als schoonheidsspecialiste gezien wat minerale oliën met de huid doen. De bekende (en pijnlijke) mee-eters rond de lippen komen veel voor bij mensen die fanatiek hun lippen insmeren met producten gebaseerd op paraffine. Kies daarom altijd voor een lippenbalsem zonder paraffine. Daarnaast heb ik meerdere mensen gezien die een vette crème van hun dermatoloog hebben gekregen, of bijvoorbeeld vaseline op het gezicht smeren, en daardoor (eventueel plaatselijk) veel mee-eters hadden. Ook rondom littekens zie ik wel eens meer comedonen verschijnen, wanneer er met vettige littekenzalf wordt gesmeerd.

 

Tot slot kan paraffine zorgen voor foto-allergene reacties, wat inhoudt dat er huidreacties ontstaan in combinatie met (zon-)licht [2]. 

 

Hoe herken je paraffine op de ingrediëntenlijst?

Wanneer je na het lezen van dit verhaal liever producten gebruikt zonder paraffine, lees dan goed de ingrediëntenlijst van jouw product door. Paraffine gaat schuil onder ongeveer 123 verschillende namen. Hieronder staan een aantal voorbeelden benoemd in het Engels, omdat veel ingrediëntenlijsten Engels zijn:

  • Mineral oil
  • Paraffinum liquidum
  • Liquid petrolatum / liquid paraffin
  • Paraffin oil
  • Petrolatum liquid
  • Petroleum oil [1]

Mijn advies

Er zijn huiden die paraffine prima verdragen en juist de voordelen ervan ervaren. Die mensen kunnen dan ook prima blijven smeren met deze producten. Dit zijn vooral de hele droge huiden die weinig talg aanmaken. Heb je wel last van acne, folliculitis, of gewoon wat mee-eters waar je vanaf wilt? Controleer dan even de ingrediëntenlijst van je producten.

TIP: Alle producten van IK Skin Perfection zijn vrij van paraffine :-) 

 



[1] Rawlings, A.V. & Lombard, K.J. (2012). A review on the extensive skin benefits of mineral oil, International Journal of Cosmetic Science, 34, pp. 511-518.

[2] Manganoni, A.M., Pavoni, L. & Calzavara-Pinton, P. (2014). Will Cetuximab-induced Follicular Rash get Worse with Moisturizers Containing Liquid Paraffinum? Japanese Journal of Clinical Oncology, 44, pp. 607 – 608.

[3] Das, M. & Misra, M.P. (1988). Acne and folliculitis due to diesel oil, Contact Dermatitis, 18, pp. 120 – 121. 

[1] Berlin, C. (1954). ACNE COMEDO IN CHILDREN DUE TO PARAFFIN OIL APPLIED ON THE HEAD, AMA Arch Derm Syphilol, 69, pp. 683 – 689. 

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 3
  • #1

    ANTTI (zaterdag, 04 juli 2020 06:05)

    Mooi en helder! Ik vond dit toevallig bij opzoeken v ingrediënten v oorbolletjes Ohropax. Puur petroleum dus. Ik hou het naar bij mijn vertrouwde Boules Quies met natuurlijke was. Niet eens veel duurder!

  • #2

    Jel (vrijdag, 06 november 2020 08:42)

    Zeker helder k heb vaseline lattecreme Gesmeerd bij mn dochtertje omdat beetje ruw aanvoelde en toen leek het of ze droge huid van kreeg beetje kerastosis pilaris. Nu is het nog steeds zo na een maand. Vraag me af of haar huid nu heb verpest....

  • #3

    mik (zaterdag, 03 juli 2021 11:37)

    Bedankt , wat een duidelijk verhaal!
    Wat ik toe wil voegen is dat is enorm last heb van eczeem op de handen als gevolg van stress. Het komt dus van binnenuit. Ik heb daarvoor een zalf van de huisarts, miconazolnitraat. Dat smeren helpt wel maar je mag het niet teveel gebruiken omdat het corticosteroïden bevat, de huid ook dunner maakt en dus ook weer kwetsbaarder.
    Ik was het zo beu, het jeukt enorm, het belemmert het werk plus dat het er niet fraai uitziet.
    Ineens herinnerde ik me dat een vriendin ooit zei dat Purol (waar dus wel paraffine in zit) zo'n wondercrème is... ze gebruikte het destijds meen ik voor baby-billetjes. Ik heb het destijds in huis gehaald en heb het maar weer eens opgesnord. Na één dag handen invetten was de jeuk totaal weg. Verder heelde de huid wonderbaarlijk snel, alle openliggende plekken trokken gewoon dicht, ik kon het haast zien gebeuren! Ik vraag me af of dit juist komt door het afsluiten van de huid met vet waarna de huid zich van binnenuit geneest óf dat het komt omdat de huid afgesloten is van invloeden van buiten en 'rustig' kan helen. Aangezien eczeem van binnenuit komt denk ik toch het eerste.
    Ik denk dat je het nooit dagelijks moet gebruiken vanwege de redenen in het artikel, maar het verricht - bij mij - dus wonderen in genezing van de huid van de handen.
    Hartelijke groet, Mik